Duikscholen

Overal op het eiland kom je duikscholen tegen. Veel grote hotels hebben een duikschool op het resort of hebben samenwerkingen met nabij gelegen duikscholen. Wanneer je niet in een hotel verblijft mag het geen enkel probleem opleveren om een geschikte duikschool te vinden. Veelal vinden Nederlanders het prettig om bij een Nederlandse duikschool te duiken omdat het in de communicatie makkelijker is. Bij een duikschool kan je terecht voor:

  • Het huren van duikspullen
  • Het volgen van opleidingen
  • Het duiken op verschillende locaties rondom het eiland

Wanneer je kiest voor een bepaalde duikschool is het belangrijk dat je er een goed gevoel bij hebt. Ziet het er netjes uit, zijn de mensen vriendelijk, ziet de apparatuur er netjes uit en zijn er andere duikers met wie je een praatje kunt maken. De duikscholen op Curaçao staan er bekend omdat het hier over het algemeen prima geregeld is.

Duiklocaties

Rond het eiland zijn zo’n 80 duiklocaties te vinden. Vrijwel allemaal zijn ze vanaf de kant te bereiken. Wel is het zo dat de ene locatie makkelijker te bereiken is dan de andere. Enkele locaties zijn alleen met een boot bereikbaar, hiervoor ben je dus afhankelijk van een duikschool in het bezit van een boot.

Er zijn diverse online kaarten te vinden met de duiklocaties omschreven. Deze zijn ook overal verkrijgbaar op het eiland. Wanneer je je eigen duikuitrusting hebt en in het bezit bent van een huurauto kan je prima op eigen gelegenheid gaan duiken. De ene locatie is lastiger om te duiken dan de andere, maar dit staat duidelijk omschreven in de gidsen. Hou je aan je eigen niveau om ongelukken en gevaarlijke situaties te voorkomen.

De meeste riffen beginnen op 5 – 10 meter diepte, dit nadat je een stukje boven zandbodem hebt gezwommen. Vervolgens is er een dropoff (rechte wand de diepte in) tot waar de bodem weer geleidelijk verder verloopt. Het mooiste is het om langs de wand te duiken, zeker als het zonnetje erop staat. Je ziet dan de vele kleuren van het koraalrif.

Duikomstandigheden

Curaçao is niet voor niets zo populair met duiken, de duikomstandigheden zijn simpelweg geweldig! Goed zicht en lekkere temperaturen van het water. Het gehele jaar liggen de temperaturen tussen de 25 en 30 graden. Een dun pak of shorty is voor de meeste mensen dik genoeg om te dragen. In het noordwesten van het eiland is de zee vaak kalmer dan in het oosten. Er kan soms wat golfslag zijn bij de kust maar eenmaal onder water merk je hier helemaal niks meer van.

Onderwaterleven

De koralen rondom Curaçao zien er nog goed uit. Wel is het zo dat de kwaliteit hiervan de afgelopen jaren is teruggegaan en dat er aandacht voor nodig is. Gelukkig is de overheid hier volop mee bezig. De opwarming van de aarde doet helaas niet veel goed en dat is iets waar de lokale overheid weinig aan kan doen. Er zit wel volop kleur in het koraal wat een gezond teken is.

Vissen en andere dieren zijn er volop te vinden! Tijdens een normale duik zul je tientallen zo niet honderden verschillende soorten tegenkomen. De hoogtepunten zijn haaien, schildpadden, murenes, barracuda’s maar ook de kleine soorten visjes die bij de riffen leven en mooie kleuren hebben zijn een lust voor het oog. Vergeet ook zeker je camera niet mee te nemen!

Conclusie

Zonder enige twijfel is Curaçao één van de mooiste en meest toegankelijke plekken op de wereld om te duiken. Het aanbod aan reizen vanuit Nederland is groot en je kunt er heel goed het gehele jaar naartoe reizen omdat de weersomstandigheden altijd perfect zijn. Heel veel duikplezier!


Vond je deze informatie handig? Steun ons met een review op Google zodat ook anderen ons nog beter weten te vinden, dankjewel!