Het Kura Hulanda Museum is gevestigd in de oude wijk Otrobanda in Willemstad op het Caribische eiland Curaçao. Het museum is gelegen in een voormalige plantage waar in de 17e en 18e eeuw tot slaaf gemaakte Afrikanen werden verhandeld en voorbereid voor de slavenhandel naar Amerika en Europa. Het museum vertelt het verhaal van de slavernij en de geschiedenis van Curaçao als een belangrijk centrum van de trans-Atlantische slavenhandel.

De tentoonstellingen

Het museum heeft verschillende tentoonstellingen die de geschiedenis van de slavernij belichten. Bij binnenkomst loop je door een lange gang waar je de geluiden hoort van slaafgemaakten die werden vastgehouden in de donkere cellen van het fort. In de eerste zaal kun je de verschillende Afrikaanse stammen en hun tradities ontdekken. Vervolgens wordt er ingegaan op het transport van de slaafgemaakten naar Curaçao en het dagelijks leven van de slaafgemaakten op de plantages.

In de daaropvolgende zalen wordt er aandacht besteed aan de opstand van de slaafgemaakten in 1795 en de afschaffing van de slavernij in 1863. Ook wordt de erfenis van de slavernij behandeld en hoe deze de cultuur, taal en identiteit van het Caribische eiland heeft beïnvloed.

Een bijzonder onderdeel van het museum is de tentoonstelling over de Yoruba-cultuur. Dit volk komt oorspronkelijk uit Nigeria en speelde een belangrijke rol in de trans-Atlantische slavenhandel. Hun tradities en religie zijn nog steeds terug te vinden in de cultuur van Curaçao.

Het museum bezoeken

Het Kura Hulanda Museum is dagelijks geopend van 9:00 uur tot 17:00 uur en op zondag van 10:00 uur tot 16:00 uur. De toegangsprijs is $10 voor volwassenen en $5 voor kinderen van 6 tot en met 12 jaar oud. Kinderen onder de 6 jaar mogen gratis naar binnen.

Het museum heeft een gratis audiotour beschikbaar in verschillende talen, waaronder Nederlands, Engels, Spaans en Duits. Deze audiotour geeft extra achtergrondinformatie en context bij de tentoonstellingen.

Buiten het museum is er een restaurant, genaamd Jaipur, waar je kunt genieten van heerlijke Indiase gerechten. Ook is er een museumwinkel waar je boeken en souvenirs kunt kopen.

Slavenhandel en -leven

Het museum richt zich vooral op de geschiedenis van de slavenhandel en het slavenleven. Het vertelt het verhaal van de miljoenen Afrikanen die gedwongen werden om als slaaf te werken in de Amerika’s. De tentoonstelling toont het leven van de Afrikaanse slaven, hun cultuur en religie, en de manier waarop ze zich verzetten tegen hun onderdrukkers.

Het museum is gehuisvest in een prachtig gerestaureerde wijk in Willemstad, de hoofdstad van Curaçao. De wijk was vroeger een slavenmarkt en het museum is gebouwd op de fundamenten van een oude slavenbarak. Het museum toont artefacten en exposities die de harde realiteit van het leven als slaaf weergeven, zoals handboeien, kettingen, zweepslagen en andere pijnigingsinstrumenten. Het museum laat ook zien hoe slaven werden verkocht en hoe ze werden vervoerd vanuit Afrika naar de Nieuwe Wereld.

Tramp chair in het Slavenmuseum op Curacao
Tramp chair in het Slavenmuseum op Curacao

Multiculturele tentoonstellingen

Het Kura Hulanda Museum heeft ook tentoonstellingen over de vele verschillende culturen die op Curaçao hebben gewoond. Het eiland heeft een rijke geschiedenis van immigratie, en het museum toont deze diversiteit door middel van exposities over onder andere de Joodse gemeenschap, de Chinese gemeenschap, de Portugese gemeenschap en de Nederlandse kolonisten.

Een andere tentoonstelling in het museum is gewijd aan de inheemse bevolking van Curaçao, de Arowakken en de Cariben. Het museum heeft ook een uitgebreide collectie artefacten uit de hele regio, zoals potten en vazen uit de pre-Columbiaanse tijd.

Moderne kunst

Naast de historische en culturele exposities, heeft het museum ook een galerie voor moderne kunst. Hier worden werken tentoongesteld van lokale en internationale kunstenaars die geïnspireerd zijn door de rijke geschiedenis en cultuur van Curaçao.

Het museum organiseert ook regelmatig culturele evenementen, zoals concerten, dansvoorstellingen en lezingen. Deze evenementen zijn een geweldige manier om meer te weten te komen over de cultuur en geschiedenis van Curaçao en om te genieten van de levendige kunst- en muziekscene van het eiland.

Bezoek het Kura Hulanda Museum

Het Kura Hulanda Museum is een must-see voor iedereen die geïnteresseerd is in geschiedenis, cultuur en kunst. Het museum biedt een diepgaande blik op de geschiedenis van Curaçao en de regio, van de slavenhandel tot de multiculturele samenleving van vandaag. Een bezoek aan het museum zal je zeker inspireren en je begrip van de complexe geschiedenis van het eiland vergroten.


Vond je deze informatie handig? Tijden veranderen, informatie uiteraard ook. Wij doen ons best de informatie zo goed mogelijk te tonen, laat ons gerust weten als je tips hebt ( Stuur ons een berichtje!) of dat onze informatie aangepast moet worden. Klik hier om ons te steunen met een review op Google zodat ook anderen deze informatie nog makkelijker weten te vinden, super bedankt!🙏🏼